Oli Otya!*
Door: Willemien
Blijf op de hoogte en volg Willemien
12 Oktober 2009 | Oeganda, Kampala
Het centrum zelf is ook een belevenis. Overal waar je kijkt zijn mensen. Je moet enorm uitkijken om niet overhoop gereden te worden door matatu’s en boda’s. Er wordt veel gehandeld: overal lopen verkopers met snoep, kettinkjes, appels, nootjes, boekjes en allerlei ander spul en er is een enorme markt: semi-overdekt, donker en errug krap. Als blanke val je nogal op en je hoort continu ‘mzungu, how are you’, ‘mzungu, where are you going’ en ze willen je ook graag aanraken. Behoorlijk intimiderend de eerste keer, maar het went wel. Als je iets wil kopen of vragen, moet je altijd beginnen met ‘how are you’, anders wordt het erg onbeleefd gevonden. Iedereen is daar zo aan gewend dat sommige mensen al zeggen ‘I’m fine’, voordat je iets gevraagd hebt;)… We zijn ’s middags naar de grafheuvel voor de Buganda-koningen geweest, waar we door een gids rondgeleid werden en veel gehoord hebben over de geschiedenis van het belangrijkste volk in Uganda, de Buganda. (Ongeveer 20% van de bevolking hoort tot dit volk.)
Zaterdag was er een voetbalwedstrijd, in het kader van de ‘world hospice and palliative care day’. Er waren acht teams, ieder team vertegenwoordigde een organisatie die iets met palliatieve zorg te maken heeft. Wij (jawel, ik heb ook gevoetbald…) zijn tweede geworden van de poule. Halve finales werden geschrapt, omdat er geen tijd meer was.
Gisteren ben ik met Joanne naar de kerk geweest, naar de oudste kathedraal van Kampala: Namirembe Cathedral. Drie of vier kerkdiensten per ochtend, allemaal druk bezocht! De preek ging n.a.v. ‘je lichaam is een tempel van de Heilige Geest’ over hoe mensen moeten omgaan met borstkanker. Mensen leren dat niet op school of ergens anders, dus dan is de kerk de meest geschikte plaats. ’t Was in elk geval meer een college dan een preek;).
Vandaag werk ik in het hospice verder aan mijn researchproject. Het woord ‘hospice’ heeft een andere betekenis dan in Nederland: er zijn geen patiënten opgenomen. Het is meer een kantoor, waar vandaan vijf verschillende teams vertrekken om huisbezoeken te doen. Ieder team bestaat uit een arts, verpleegkundige en een chauffeur, soms met een student. Er is daarnaast een soort dagbehandeling, waar patiënten kunnen komen voor een check-up, of voor allerlei vragen. Een dag begint meestal rond half negen, met ‘prayers’: het zingen van wat (voor mij bekende!) liederen en gebed. Daarna vertrekken de teams. Dit gaat echt op z’n Afrikaans: kan zo een uur duren. Vanaf 13 uur komend de teams weer terug en wordt er een lunch geserveerd, bestaande uit Matoke (groene bananen) met een groundnutsaus. Vooralsnog niet echt mijn favoriet, maar misschien ga ik het nog eens lekker vinden. Valt echt als een blok steen in je maag. ’s Middags worden de visites uitgewerkt en allerlei andere klusjes gedaan en rond 17 uur is het tijd om naar huis te gaan. Morgen ga ik voor het eerst naar het Mulago Hospital, waar ook een van de teams actief is. Dit is ook de plek waar ik m’n onderzoek zal doen.
Nou, dit is weer genoeg voor vandaag! Het is trouwens heel leuk om al jullie berichtjes te lezen, super!
Groetjes! Willemien
(*Luganda voor ‘hallo’)
12 Oktober 2009 - 08:58
Marthe:
Hoi Willemien, geweldig om de verhalen te lezen! Ik vind het zo dapper van je wat je doet! Heel veel succes. Liefs, Marthe. -
12 Oktober 2009 - 09:39
Willem Vanuit Colleg:
Goed verhaal! Kijk uit in die busjes! En jammer dat we je gister niet goed hoorde! -
12 Oktober 2009 - 12:01
Corine (S):
Hoi Willemien,
Leuk om je verhaal weer te lezen, het klinkt alsof je al helemaal gewend bent, behalve het eten dan;)
Die foto van die taxistandplaats is echt erg!
12 Oktober 2009 - 14:33
Julie:
Hoi Willemien,
Wat een belevenis zeg! En 21 mensen in een busje komt me erg bekend voor :-) En wat apart dat daar in het hospice geen patienten zijn opgenomen, maar dat je naar ze toe gaat. Wel interessant!
Veel succes nog de komende tijd.
Groetjes Julie -
12 Oktober 2009 - 16:12
Peter De Kok:
Hey Willemien,
Echt leuk je verhalen te lezen (heb op dit moment maar 5 waarbenjij.nu sites dus ik vermaak me wel :)
Heel veel plezier, geniet ervan!
ons ;) -
12 Oktober 2009 - 17:56
A.Westerhuis:
Leuk je verhaal te lezen.
Kijk uit voor malaria en let op wat je eet -
12 Oktober 2009 - 18:16
Irda Wuolret
12 Oktober 2009 - 18:22
Alinda :
Ha Willemien,
Wat super gaaf allemaal zeg! Ik kan in je verhaal de drukte van de stad lezen. En een preek over omgang met borstkanker is ook niet alledaags:)
Alinda -
12 Oktober 2009 - 20:39
Oom Tom:
Hoi Willemien,
Wat een verhalen! Je maakt wel erg veel mee. We lezen het met plezier. Tof om zo met elkaar in contact te blijven.
Ik neem aan dat je op een knollenveld hebt gevoetbald? Ze kennen overigens al wel kunstgras in Afrika, dus....
Ik wens je 'buonanotta'! -
13 Oktober 2009 - 06:51
Tante Willy Zeist:
Hallo Willemien
Wat fijn dat je reis voorspoedig is geweest.
Erg leuk om je ervaringen te lezen veel succes.Liefs -
13 Oktober 2009 - 16:23
Sorina:
Ha meis!
Wat heb ik een bewondering voor je. Je hebt de 'way of life' daar je snel eigen gemaakt. Ik hoop dat je hele leerzame en waardevolle ervaringen opdoet, dat denk ik wel! En wat goed van je dat je hebt gevoetbald! Je bent wel heel flexibel met alle sporten waar je aan meedoet! En prachtige foto's trouwens joh!
Hopelijk snel weer een berichtje, ik hou je in de gaten!
Liefs, Sorina -
13 Oktober 2009 - 17:00
Henk & Coby:
Mooi om al je verhalen te lezen; het lijkt of we een klein beetje met je mee reizen! We denken aan je, liefs van ons allen. -
13 Oktober 2009 - 19:33
Opa En Oma:
Willemien, fijn dat het zo goed gaat, je zult wel aan veel moeten wennen, maar dat lukt jou wel meisje. Jong en fris. liefs van ons beide, dag dag -
14 Oktober 2009 - 10:50
Irene:
Hee lieve Willemien!
Wat een prachtige verhalen! Krijg meteen alweer zin om naar afrika terug te gaan. Wij vertrekken vanaaf weer naar NL. Pas goed op jezelf en geniet!
Heel veel liefs Ireen -
14 Oktober 2009 - 10:51
Renske Lazeroms:
Hooi!
Nou, wat een wereld van verschil zeg! Vergeleken met Nederland, maar ook vergeleken met hier in Azie ;) Veel sterkte alvast met het opzetten van je project en ik ben benieuwd naar je verhalen.
liefs Renske -
14 Oktober 2009 - 11:01
Marianne VH:
Hé nicht!
Ik heb dan ook eindelijk je weblog gevonden! :)
Interessant & leuk om je verhaal te lezen joh!
Geniet er maar van & take care!
Liefs
Marianne
14 Oktober 2009 - 17:43
Johan:
Hej Willemien,
Leuk die verhalen van je te lezen! Zo te lezen moet je over een paar maanden weer flink inburgeren ;).
Grz. -
15 Oktober 2009 - 11:50
Tante Nel:
Hallo lieve Willemien,
Jouw mama en ik zijn weer heerlijk uit eten geweest. We zijn echt bijgebabbeld, natuurlijk voornamelijk over jou!!!
Mama heeft goed uitgelegd hoe het werkt met jouw weblog en nu ga ik jouw verslagen allemaal lezen. Liefs van tante Nel -
16 Oktober 2009 - 10:23
"tante Annie En Ome":
Dag Willemien.
ff gauw zeggen dat je moeder het gisteren goed gedaan heeft. We hadden gemeenteavond van de kerk, met als onderwerp: Huisgodsdienst en je moeder zat in de organisatie.
Overigens.......jij voetjeballen?? En dan tweede worden? Waren er maar twee ploegen dan....??? (au!)
groetjes van ons -
16 Oktober 2009 - 17:51
Iris:
Wat een verhalen.. :) Toch wel bijzonder dat er in een land als Oeganda een dag georganiseerd wordt tbv de palliatieve zorg!
Geniet van je tijd daar!
Liefs Iris -
17 Oktober 2009 - 09:39
Agatha Slootweg:
Hallo Willemien
Ook ik heb eens gekeken op je site.
Leuk om zo je belevenissen te lezen.
We wensen je een goede tijd toe.
Groetjes, Agatha -
19 Oktober 2009 - 13:23
Gerrit & Mariëlle:
Een berichtje vanuit de Pniëlwijk... mooi om te lezen over je belevenissen. Heel veel succes en zegen daar!
Gerrit en Mariëlle Kuiper -
20 Oktober 2009 - 10:19
Annet Doornebal:
Hoi Willemien, mijn moeder (Ria Nouwen) vertelde dat jij in Uganda bent en van deze site, omdat ik dat vast leuk zou vinden (heb zelf een stage in Ethiopie gedaan). En inderdaad, leuk om je verhalen te lezen en veel herkenning! Geniet van deze fantastische ervaring! Succes!
Groetjes, Annet Doornebal -
22 Oktober 2009 - 10:05