Flying home for Christmas! - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Willemien Westerhuis - WaarBenJij.nu Flying home for Christmas! - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Willemien Westerhuis - WaarBenJij.nu

Flying home for Christmas!

Door: Willemien

Blijf op de hoogte en volg Willemien

16 December 2009 | Oeganda, Kampala

M’n laatste week in Uganda is aangebroken! Althans, dat hoop ik, want British Airways gaat waarschijnlijk staken op de dagen dat ik terug reis. Ben benieuwd!

Rond 5 december kreeg ik een paar mailtjes waaruit ik kon opmaken dat jullie het zielig vonden dat ik dit jaar zonder de goedheiligman moest doen. Maar niet getreurd: de Nederlandse Ambassade had een groots feest georganiseerd, compleet met een over het Victoriameer arriverende Sint, vier zwarte pieten, pepernoten en een stukje chocoladeletter. En natuurlijk een heleboel in Uganda wonende Nederlandse kids;)… Ondertussen heerst er in Kampala een kerstsfeer: hier en daar hoor je kerstmuziek, de grote supermarkt ligt vol met allerlei afschuwelijk kitsche kerstversiering en de ziekenhuisafdelingen worden zo leeg mogelijk gemaakt. Men zegt dat je in deze dagen voor kerst extra moet oppassen voor zakkenrollers: iedereen wil wat extra’s met kerst… Ik gok dat er met de kerstdagen zelf weinig mzungu’s in Kampala zijn, veel mensen vliegen terug naar eigen land en de rest zoekt een rustige omgeving op om de kerst met vrienden te vieren.

Afgelopen weekend heb ik genoten van de prachtige Ugandese natuur. Vrijdagochtend vroeg ben ik met een Spaanse huisgenoot op de bus gestapt richting Kasese, in het Westen van Uganda. We hebben een andere huisgenoot bezocht, die daar tijdelijk met een project in het Queen Elizabeth’s National park bezig was. Vrijdagavond hebben we genoten van een heerlijke Ugandese maaltijd, met matoke, een salade en jawel… sprinkhaan! Mjammie! Voor zaterdag hadden we via een hotel iemand gevonden met een 4-wheel-drive, die ons de hele dag heeft rondgereden. Supermooi, veel buffalo’s gezien, impala’s, Ugandan kob’s, een grote kudde olifanten met een heleboel jonkies, vijf leeuwen, veel vogels en nog veel meer. Heerlijk! ’s Avonds zijn we per matatu naar Fort Portal gereden, en dat was absoluut de meest afschuwelijk rit tot nu toe. Toen we vertrokken was het nog licht (en konden we prachtig de Rwenzori Mountains zien, zelfs met eeuwige sneeuw!), maar na een half uur was het donker. Daar had de chauffeur kennelijk geen moeite mee, met 120-130 km/uur scheurde hij over de bochtige wegen, met veel voetgangers langs de weg. Een goed moment om te starten met bidden, volgens mijn niet-christelijke huisgenoot…. Zondagochtend hebben we in Kibale-forest de chimpansees gezien!!! Twee uur lang hebben we ze geobserveerd, prachtig, ze waren zo dichtbij!! Daarna zijn we per bus weer terug gereden naar Kampala. Prachtige muziek op m’n MP3-speler zorgde voor een beetje zondag-gevoel.

Deze week staat een beetje in het teken van afscheid nemen. Taart bakken voor m’n laatste dag in Mulago, bedankkaartjes schrijven, bij mensen eten die in hier ontmoet heb, de laatste interviews houden, proberen mails te sturen (de laatste paar weken had ik maar weinig internet. Elke keer viel de stroom uit, of was er geen netwerk…), en proberen een beetje na te denken over alles wat ik hier meegemaakt heb. Heel erg veel! Concluderend was het een top-ervaring, ik heb er heel veel van geleerd, over mezelf, over Afrika, over palliatieve zorg… Teveel om hier eventjes neer te zetten.

Dit jaar verstuur ik geen kerstkaartjes, dus bij deze: alvast heel goede en fijne kerstdagen gewenst en een gelukkig Nieuwjaar!

Liefs, Willemien

• 16 December 2009 - 12:21

Oom Kees & Tante Ria:

Ha Mien,

Je hebt veel gezien, lezen we en een hoop nieuwe ervaringen opgedaan! We zijn benieuwd als je straks terug bent. Nog een fijne tijd daar en geniet ervan.
    Hartelijke groet vanuit een sneeuwend Nederland!

• 16 December 2009 - 12:28

Annette Den Boer:

Heej,

Dat de goedheiligman helemaal in Oeganda langs kwam! Aan de Pootstraat heeft ie alleen cadeautjes gedropt, maar ik heb geen glimp van de sint zelf gezien...
    Khoop dat British Airways je nog wel thuis wil brengen, anders moet je het denk ik met sprinkhanen doen als kerstdiner...

• 16 December 2009 - 12:43

Aj:

Waren de zwarte pieten of was de sint geschminkt? En was het een 'foute' chocoladeletter?
    Vragen, al die vragen....

• 16 December 2009 - 13:36

Marina:

Sneeuwend Nederland..? bij mij nog niet:(

Meid, heel leuk om weer je reisverslag te mogen lezen! Wat leuk dat ook sinterklaas die kant op komt. Lijkt me echt apart om mee te mogen maken.
    Nu maar hopen dat je veilig naar huis kan;)
    Geniet nog van je laatste paar dagen!

Liefs

• 16 December 2009 - 13:40

Gijsbert:

We missen je hier.
    we hopen dat Britsch airways niet staakt.
    zus.

grz

• 16 December 2009 - 13:42

Janneke W:

Ha Willemien,

Je hebt zeker veel meegemaakt, prachtig om te lezen! Geniet nog van de laatste dagen en sterkte met wennen in NL(neem de tijd... ), spreek je daar snel weer. Ook hier vliegt de tijd namelijk :)

Shaloom!

• 16 December 2009 - 13:54

Corina:

Ha!

Ik hoop dat ze idd niet gaan staken...dan moet ik mijn vrachtje nog langer bij me houden...als jij al terug wilt zijn;) Grapje!
    Geniet van de laatste week en tot snel!

Liefs, Corien

• 16 December 2009 - 15:17

Mma:

He dochter......jij hebt toch wel tegen Sinterklaas gezegd dat hij op 31 december z'n spullen nog in Zeist.nl moet afleveren?!
    Hij is hier namelijk (nog) niet geweest.......

.... en als British Airways jou niet wil brengen, dan komen we je halen!!!!

Liefs

• 16 December 2009 - 17:33

Henk & Coby:

Ha Willemien,

Wat heb je veel meegemaakt....
    Dat kan niemand je meer afnemen! Toch ook weer goed om thuis te komen.
    We spreken elkaar gauw!
    Alvast sterkte bij het afscheid nemen en een behouden thuisreis.

• 16 December 2009 - 18:16

Oom Tom:

Een zwarte Piet die uit een boot van het Victoriameer stapt... Wat zeggen de lokalo's daarvan? (ahummm) En dan ook nog een dwaas met een scheerprobleem en outfit alsof ie de koning van een klein onbekend landje is......
    Dus... Sprinkhanen. Die zijn in het verleden ook gegeten en bleken toen ook voedzaam.

Hier koud en sneeuw onderweg. Dus wees gewaarschuwd. Zonnebrand opbergen en schaatsen uit het vet...

Tot snel! en behouden reis.

• 16 December 2009 - 18:18

Lydie:

Hoi Willemien,

Goed te horen dat het zo'n goede ervaring is geweest. Succes met afronden en afscheid nemen. Vast een heel goede en voorspoedige reis terug gewenst. Tot gauw.

• 16 December 2009 - 19:59

Arjanne:

Ha Willemien!
    Wha, wat vliegt de tijd hard! Succes met afscheid nemen, ennuh bereid je vast voor op de vrieskou...nog even en we kunnen schaatsen hier, joepie!! tot dan!
    grtz, Arjanne

• 17 December 2009 - 08:40

Marieke:

Lieve Willemien,

Een hele goede vlucht teruggewenst, hoop dat het mee gaat zitten! Fijn dat je zo ontzettend veel hebt geleerd. De eerste dagen in Nederland, zullen je hart en hoofd waarschijnlijk nog in Uganda zijn...maar ik wens je een snel weerzien met je familie!
    Groeten, Marieke.

• 17 December 2009 - 16:33

Opa En Oma:

Je kunt dus terug zien op een mooie en zeer leerzame reis. En nu terug, waar wij ook naar uitkyken. Goede reis en hopelijk tot spoedig ziens. Veel liefs van Opa en Oma. dag dag

• 17 December 2009 - 16:53

Oom Tom:

Hoera! Het lijkt erop dat de stakingen niet doorgaan!!

(Novum/AP) - Het Britse hooggerechtshof heeft donderdag de aangekondigde staking van cabinepersoneel van British Airways tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode verboden.

Door de twaalf dagen durende staking die dinsdag moest beginnen zouden naar schatting een miljoen reizigers gedupeerd worden.

Het hof honoreerde de klacht van BA dat de stemming die de vakbond Unite onder dertienduizend leden heeft georganiseerd ongeldig is, omdat ook leden die niet meer bij de luchtvaartmaatschappij in dienst zijn eraan mee mochten doen. De vakbond kan een nieuwe stemming uitschrijven, maar pas na Kerst.

• 17 December 2009 - 17:03

Simon & Elianne:

Heey!

Super om weer te lezen hoe hoe het daar is...
    Heb je al zin om weer naar huis te komen of ga je het erg missen daar? Zijn heel benieuwd of je nu echt definitief 'verkocht' bent aan het buitenland.
    We hopen je snel weer te spreken!

liefs,
    Simon & Elianne

• 18 December 2009 - 07:21

Tante Willy :

Hallo Willemien,
    Wat gaat de tijd toch snelnu heb je het er weer bijna opzitten.Je zal wel weer moeten wennen in ons landje
    Ik hoop dat je een voorspoedige reis zal hebben en veilig thuis mag komen
    hartelijke groet

• 18 December 2009 - 17:25

AdriTerlouw:

Dag Willemien,

Weer prachtige verhalen!
    Sterkte met de laatste loodjes en alvast welkom in Zeist!

Ria en Adri

• 18 December 2009 - 21:16

Geeske:

Flying home for Christmas! :)

Meid ik vond het heerlijk om je reisverslagen steeds te lezen. Ik hoop dat je alles een plek kan geven.

Mien, geniet van de laatste dagen daar en trek alvast een dikke trui aan want ligt er sneeuw en vannacht wordt het -15C. Heerlijk winter!!!

Ik hoop je snel te spreken!

Liefs, Geeske

• 19 December 2009 - 14:39

Alinda:

Ha Willemien,

't Blijft leuk om je verhalen te lezen. Sterkte met afscheid nemen...! 'k Hoop dat je vluchten gaan, anders heb je een kerst ergens op een luchthaven? Super bedankt voor je felicitatie, ben helemaal verrast dat je eraan gedacht hebt!

Alinda

• 21 December 2009 - 16:51

Linda K:

Ik dacht: ff kijken of ze al terug is ;) maarrrrr: nog 2 dagen......! Weet je al of het vliegtuig gaat?
    Goede reis, tot spreeks!

• 21 December 2009 - 17:14

Bart-Jan:

Ha Willemien!

Wat moet jij genieten daar in de mooie natuur, tussen de buffalo's, geiten, eenden en olifanten! Klinkt alsof je een prachtige tijd hebt, of moet ik schrijven hebt gehad? Hoop dat je een geriefelijke vlucht naar huis hebt gekregen! Kan me zo voorstellen dat jij met kerst je prachtige herinneringen zit te koesteren, terwijl je familie zich afvraagt waar je gedachten zijn als je even voor uit zit te staren.

Groeten en veel plezier, Bart-Jan

• 21 December 2009 - 21:48

Ria Nouwen:

Sterkte met afscheid nemen, goede vliegreis,fijne thuiskomst en welkom in wit Nederland!