Jerono na Jerotich wa Kenya* - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Willemien Westerhuis - WaarBenJij.nu Jerono na Jerotich wa Kenya* - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Willemien Westerhuis - WaarBenJij.nu

Jerono na Jerotich wa Kenya*

Door: Willemien

Blijf op de hoogte en volg Willemien

19 Juni 2010 | Kenia, Nairobi

Twee weken sinds de vorige weblog en er is weer veel om over te vertellen! Allereerst voelen we ons inmiddels helemaal thuis in ons guesthouse. We hebben de boel een beetje schoon gemaakt en dat scheelde al heel wat. Omdat het water regelmatig uitvalt en het vaak naar chloor smaakt, zetten we al onze emmers buiten wanneer het regent, dus inmiddels hebben we een heerlijke voorraad met fris regenwater! Onze kleren wassen met de hand kunnen we inmiddels als de beste en we hebben uitgevonden dat ons kookstelletje ook als mini-oventje gebruikt kan worden. En ook niet onbelangrijk: we kunnen inmiddels koffie zetten met behulp van een thermoskan en een filterhouder van een plastic bakje waar de bodem uitgeknipt is. Alles went;)…

Op de zaterdag dat ik de vorige weblog had geplaatst hebben we nog het een en ander beleefd! We zaten net op tijd in de matatu terug naar Plateau toen het fors begon te regenen. Op de grote geasfalteerde weg ging het goed, maar toen we de minder goede weg naar Plateau opgingen was het een ander verhaal. We zijn met matatu en al van de weg afgegleden, een vervelend gevoel voor een control-freak als ik;)! Een deel van de 22 (…) passagiers stapte uit om te gaan duwen, maar wij moesten per se blijven zitten. Het lukte allemaal niet erg en het scheelde ook niet veel of we waren alsnog gekapseisd, omdat we te dicht bij een forse plas kwamen… Wij zijn daarna toch maar uitgestapt en hebben de rest gelopen. Dit niet meer, dachten wij! Wisten wij veel dat we diezelfde nacht nog weer terug zouden rijden naar Eldoret… Dit keer met de ‘ambulance’, omdat we een vrouw verwezen bij wie de bevalling niet vorderde en het ongeboren kind het ook niet erg leuk meer leek te vinden. De dokter was het weekend weg, dus kon er ook geen sectio in ons ziekenhuis plaatsvinden… Gelukkig is dat allemaal goed gegaan, zowel de reis als met de vrouw en haar kindje…

In het ziekenhuis is ook weer aardig wat gebeurd. Deze week waren we drie avond tot laat bezig, dus we maken ook wel wat uren… Overdag is het niet altijd even druk, met name als de zon schijnt nemen we heerlijk een lange lunchpauze. De omgeving is heel erg mooi, we proberen af en toe een flink eind te lopen. Dat vinden de Kenianen trouwens maar vreemd: waar ga je dan naartoe, als je niet echt een doel hebt? Tijdens een van de wandelingen waren we zo gebiologeerd door de zonsondergang dat we spontaan vergaten dat die ook tot gevolg heeft dat het donker wordt. Dat was flink doorlopen om voor donker thuis te zijn! Intussen hebben Alinda en ik beiden een paar bevallingen gedaan en assisteren we bij de sectio’s. We hebben veel mooie dingen meegemaakt, ook wat heftige. Een kindje was bijvoorbeeld al overleden in de baarmoeder en de moeder kreeg ook een forse nabloeding. Direct daarna kwam een vrouw in shock binnen die veel bloedverlies had gehad, gelukkig was er een soort manueel curettage apparaat. Verder zien we ook bijzondere pathologie, zoals een vrouw met een forse urethrasteen, een pasgeborene met totale syndactyly van handen en voeten, een kindje met AIDS en een forse longontsteking, die bijzonder snel opknapte met de goede antibiotica, een oudere vrouw met een lever tot in de onderbuik…

Ik kreeg al een paar keer de vraag hoe het hier gaat in de kerk. We zijn inmiddels twee keer geweest, de derde zondag lagen we nog op een oor, omdat we pas om 6 uur ’s morgens in bed lagen. De kerkdienst vindt plaats in een kleine, knusse kerk naast het ziekenhuis. In principe begint de dienst om tien uur en de eerste zondag waren wij er netjes om vijf voor tien, ruim drie kwartier voordat de dienst echt begon! De tweede keer waren we zelf niet vooruit te branden en kwamen we met een schuldig gevoel om kwart voor elf aan. Geen probleem, er was nog nauwelijks activiteit in de kerk… De dienst is in het Swahili, maar er kwam beide keren iemand bij ons zitten om af en toe wat te vertalen. We beginnen met veel zingen, wat heel erg mooi is! De eerste keer danste het koortje er ook bij, met moves die je niet zouden misstaan in de kroeg! Verder volgen de announcements, Bijbellezen en de preek. Hoe de dienst wordt afgesloten vind ik met name heel mooi: al zingend lopen we naar buiten, waar we iedereen een hand geven en in een kring, hand in hand, de zegen uitspreken: ‘May the grace of our Lord Jesus Christ and the love of God and the fellowship of the Holy Spirit be with us all, now and forever, amen!’ Daarna zijn er bijeenkomsten voor verschillende groepen, maar gaan wij naar huis voor een lekkere kop koffie…

Nog even wat losse dingetjes. We zitten hier behoorlijk afgesloten van alles wat er in de wereld gebeurt (behalve het WK dan…) en ook smsjes komen niet altijd aan… Nieuws uit Nederland is dus altijd welkom! Oja, bij de vorige weblog heb ik nog vier extra foto’s gezet, geeft een kleine impressie van de omgeving. Enne nog wat: ‘it is important to know your status’, dus ik heb me in ons geniale lab de HIV-testen laten uitleggen en meteen mezelf maar getest! Negatief, gelukkig…

Hartelijke groet!

Jerotich

* Alinda en Willemien uit Kenia. We hebben allebei een nieuwe Keniaanse naam gekregen, gerelateerd aan de tijd die we in Plateau aankwamen, namelijk de tijd dat respectievelijk de schapen en de koeien terug komen naar huis. (Rond half 7 ’s avonds.)

• 19 Juni 2010 - 10:12

Gijsbert:

Haha , die kenianen mag ik wel , lopen zonder doel heb natuurlijk geen zin.

Al weet ik niet of ik de kerkdienst leuk vind...?

• 19 Juni 2010 - 10:23

Aj:

Komen die kampeer ervaringen nog van pas!
    kekke kiekjes btw! meer! vaker! sneller!
    Aj

• 19 Juni 2010 - 10:46

Oom Tom &Co:

Jerotich!

Weer eens wat anders als Willemien...

Van je vaktermen snap ik bijzonder weinig, maar t klinkt soms wel ernstig....

Prachtige ervaringen en bijzondere situaties.

Nou in NL is t allemaal gezapig. Rutte, Wilders en kornuiten rollen weer over elkaar heen. Gaat natuurlijk weer erg lang duren. Nederland helemaal van de leg over de voetbal. Waar een zich mens al niet druk over kan maken.

Jij ook een mooi tijd!!

• 19 Juni 2010 - 13:52

Mma:

Lieve Willemien/Jerotich, Misschien lees je dit nog ergens in de komende twee dagen.... Geniet van je vrije dagen in en rond Eldoret en groet Jurjen en Tineke.
    Oh ja, Tijdens de activiteitenmarkt van vandaag bleef het (bijna) droog. Het was weer een groot succes. Mensen misten jou bij de broodjeskraam.... ik heb je alvast verhuurd voor volgend jaar :-)) in de EHBO.
    Liefs van Mama

• 19 Juni 2010 - 13:55

Marsha:

Haha idd geniaal... waarom lopen als je geen doel hebt?! Maar heb je al kenianen mee aan het lopen gekregen?:p

Leuk om je verhalen te lezen!

xx

ps. Wat merk je daar van het wk eiglijk?

• 19 Juni 2010 - 17:02

Iris:

Bijzondere verhalen meis! Mooie foto's (met heeeeele mooie kindjes.. :)).

Geniet er van en pas goed op je zelf!

Liefs

• 19 Juni 2010 - 18:48

M.Verduin:

Weer een beroemdheid met een pseudoniem, Willemien / alias Jerotich. Het verband met schapen en koeien horen we misschien later, of is het louter een tijdsaanduiding? Het Swahili beheers ik niet, op een paar woorden na. Boeiend ook om na te gaan hoe in de Bijbel mensen met schapen en/of koeien worden vergeleken. Maar dat weet je gelukkig al jaren. Wat fijn dat je je nu al 'thuis' voelt en dat je zoveel betekenen mag voor het volk daar. Hartelijke groet opnieuw, ook namens mijn vrouw. Wanneer wij (eens) niet reageren, zijn we op vakantie. Adieu! MV

• 19 Juni 2010 - 19:11

Patrick:

Mooie verhalen! Klinkt ook als hard werken; ik dacht eigenlijk dat het ook een beetje vakantie zou zijn of komt dat nog? :-)
    Geniet ervan!
    Groetjes Patrick

• 19 Juni 2010 - 22:13

Irene:

Hee lieve Willemien! Wat een heerlijke verhalen en prachtige foto´s! Wat maak je weer wat mee meid. Blijf lekker genieten. Liefs!

• 19 Juni 2010 - 23:34

Sorina:

Hey Willemien/Jerotich!

Wat een prachtig verhaal weer zeg. Jullie werken wel keihard he? Jullie improvisatievermogen wordt flink op de proef gesteld. Ik kan me voorstellen dat jullie afgeleid raken bij die prachtige zonsondergangen van de foto's! Blijf genieten, maar ook goed oppassen!

Veel liefs, Sorina

• 20 Juni 2010 - 14:58

Marieke :

Ha Willemien,

Indrukwekkende gebeurtenissen! Fijn dat het goed gaat in het ziekehuis. Geniet van alle dingen en be blessed waar je gaat.
    Groeten, Marieke.

• 21 Juni 2010 - 08:11

Joelle:

wat leuk om te lezen hoe het met je gaat. wederom weer heftige verhalen, maar je leert er waarschijnlijk echt heel veel van. nu ik lees hoe lange dagen je maakt, benijd ik je toch een klein beetje minder ;) echt prachtige foto's, op naar het volgende fotoalbum!
    Liefs

• 21 Juni 2010 - 11:40

Peter En Beppie:

Hoi Willemien,

Heerlijk om weer een Afrikaans verhaal te lezen.
    Super mooi dat je weer zoveel ervaring op doet!
    Sterkte in ook de moeilijke dingen.
    En geniet natuurlijk ook lekker van de zon;)

Peter en Beppie

• 21 Juni 2010 - 12:35

Jacob:

Hujambo Jerotich?

Prachtige verhalen ;) Kwas net een berichtje op mijn mail aan het beantwoorden toen ik bedacht dat ik je site ook weer moest lezen :) Het gaat allemaal prima zie ik wel! Super!

Veel succes nog in alle lastig klinische problematiek; pas in ieder geval goed op jezelf!

Geniet er nog zo veel mogelijk van, tutaonana,
    Jacob

P.S. Is Jerotich Swahili? Ik kan helemaal niet een vertaling bedenken namelijk :(

• 21 Juni 2010 - 18:49

Nadine:

Hee Miens,

Was gister met Died bij opa en oma, samen met oom Tom + tante Carla en kids en we hebben 't nog even over je belevenissen gehad. Mooi verhaal weer, wat maak je veel mee. Ben jaloers op je zonsondergang;)
    Moet deze week toch scriptie inleveren, dus nog even kiezen op elkaar. Daarna mail ik je zsm terug! Heb zin om weer bij te kletsen...

Je krijgt de hartelijke groeten van Died en liefs van mij;)

• 21 Juni 2010 - 20:41

Tante Willy :

Ha Willemien
    kan begrijpen dat je wel in de rats zat toen die bus ging glijden.Verder beleef je weer heel veel.Wat een verschil zo`n kerkdienst daar of hier zeg.Fijn dat je het naar je zin hebt,geniet van je verhaal
    groetjes

• 21 Juni 2010 - 21:43

Mar:

Hey Willemien,

Wat een mooie (en soms ook serieuze) verhalen weer! Klinkt als een leerzaam coschap.

Veel suc6 en plezier nog!

X Marianne

• 23 Juni 2010 - 18:50

Opa En Oma:

Ik heb je verhaal voorgelezen voor Opa. Hij moest ervan zuchten, zoveel als je meemaakt.Maar je drinkt een goed kopje koffie. Gezellig zo samen. Het weer is hier ook warm 27. Nu Mienemien veel liefs van ons Opa en Oma

• 23 Juni 2010 - 18:52

Adri Terlouw:

Ha Jerotich,

Interessant om te lezen hoe het allemaal toegaat.
    Ook de kerkdiensten bijoorbeeld.
    Je leert zo een hele cultuur beter kennen.

Je vroeg om Nederlands nieuws. Nou gewoon WK en nog steeds geen zicht op een nieuw kabinet.
    Dus veel mis je niet...

Sterkte verder en veel plezier!

Ria en Adri

• 23 Juni 2010 - 20:04

Wim En Ria Nouwen:

Dank voor je uitgebreide verhaal!
    Al deze dingen zul je in Nederland nooit meemaken. Een hele bijzondere tijd in je leven, dus!
    De foto van de ondergaande zon: fantastisch!! Geniet van de mooie dingen en momenten en heel veel sterkte bij alle werkzaamheden.

• 28 Juni 2010 - 13:24

Wijkgemeente Pniël:

Afgelopen zondag is er weer voorbede voor jou en je werk gedaan. Na de dienst speelde Martin den Boer: kent gij, kent gij die Naam nog niet. Die Naam draagt mijn Heiland, mijn lust en mijn lied! Dat je onder de zegen van die Naam mag leven en je werk mag doen in Kenya; en wij hier! Hartelijke groet.

• 29 Juni 2010 - 12:32

Janny Van Den |Ham:

Jambo Willemien,
    Heel leuk om je belevenissen te volgen.
    Heel herkenbaar voor mij omdat ik ongeveer 10 jaar geleden ook in het ziekenhuis gewerkt heb.
    Ik hoop dat je deze tijd, net als ik destijds, zult ervaren als een verrijking
    voor je leven.
    Mungu akubariki.
    Janny.

• 29 Juni 2010 - 21:11

Johan:

Hey Jerotich,

Mooie verhalen weer, dankje. Jij blij dat je niemand hoefde te bellen dat er een krasje op de spiegel zat ;)

Maar nieuws uit Nederland: Behalve dat de aktiviteitenmarkt €32.000 euro heeft opgebracht, de 1/8 finale met 2-1 is gewonnen en het hier bloed heet is (je mag blij zijn met de 'winter' daar :p) gebeurt hier weinig schokkend. Oh ja: nieuw seisoen Top Gear.

Maar geniet van je koffie, ik zal aan je denken wanneer ik morgenochtend mijn kopje helemaal onder het apparaat zet, knopje indruk en ellelang moet
    wachten tot ie vol is.

Maar veel succes, sterkte en geniet van al het moois om je heen!!